Bæredygtigt byggeri kommer mere og mere i fokus. Ikke mindst fordi vi ved, at byggeriet er en af de større syndere, når vi taler klima- og miljøbelastninger. Faktisk står byggeriet for ca. en tredjedel af landets samlede CO2-udledning. Selvom bæredygtigt byggeri også handler om de sociale og økonomiske aspekter, handler det også rigtig meget om miljøbelastninger.

28. oktober 2021

Der er ingen tvivl om, at det bliver en kæmpe opgave at omstille og innovere byggeriet, så det bliver lige så klimavenligt og bæredygtigt, som krav og strategier ligger op til. Dernæst skal det også dokumenteres.

Foreningen Business Kolding sætter d. 2. november fokus på bæredygtigt byggeri på en temadag for interessenter inden for byggeri, hvor du kan møde seks meget spændende oplægsholdere og blive meget klogere på, hvordan du tilretter din virksomheden den nye fremtid.

Danmark fik i foråret en national strategi for bæredygtigt byggeri. Det kommer blandt andet til at betyde, at der bliver indført bæredygtighedsklasser for byggeriet fra 2023. Fra 2023 skal man således kunne dokumentere byggeriets CO2-belastning på nye bygninger. Med det menes, at man skal kunne dokumentere, hvor meget CO2-udledning produktionen af byggematerialer, transporten af materialer, selve byggeprocessen, energiforbrug, vedligehold og udskiftninger udgør over en 50-årig periode.

Hos byggeriets aktører og underleverandører arbejdes der på højtryk for at finde bedre løsninger og mere klimavenlige alternativer til de materialer, vi kender i dag. Der er brug for, at der tænkes langsigtet og helhedsorienteret. Vi skal bruge materialer, som har lavere grad af vedligehold, længere levetid og samtidig med lavest muligt klimaaftryk.

En af de metoder, der er store forventninger til, er 3D-print, og en af de virksomheder, der har stort fokus på 3D print i fremtidens byggeri, er Saint Gobain:

“I en tid hvor der er akut mangel på hænder, er 3D print en kærkommen mulighed for at kunne frigøre ressourcer og bruge den mere hensigtsmæssigt.”

Chi-Manh Tran, Saint Gobail Sweden AB

- Udover forskellige miljømæssige fordele som mindre materialeforbrug, mindre spild og mulighed for øget funktionalitet i en bygningsdel, så har 3D print også den fordel, at den automatiserede proces nedbringer behovet for arbejdere på byggepladsen. I en tid hvor der er akut mangel på hænder, er 3D print en kærkommen mulighed for at kunne frigøre ressourcer og bruge den mere hensigtsmæssigt, forklarer Chi-Manh Tran fra Saint Gobail Sweden AB.

Som byggemetode er 3D-print i sin tidlige fase, men flere og flere pilot- og demonstrationsprojekter sættes i gang rundt om i verden, hvilket tyder på et stort potentiale. Hos Saint Gobain Isover A/S har man blandt andet iværksat et projekt med 3D-print, som bliver præsenteret på temamødet den 2. november. På temamødet kommer du også bredt omkring andre relevante emner for fremtidens byggeri, blandt andet får du indblik i, om den nye nationale strategi betyder et behov for viden og kompetencer, som vi ikke har eller kender til i dag.

Se hele programmet her.