I VÆKST Magasinet 2021 skrev vi om to iværksættervirksomheder, der har deltaget i Startup Boost. Det er begge så spændende virksomheder, at de godt kan tåle en gentagelse. Foreningen Business Kolding søger i øjeblikket iværksættere, der kunne have gavn af, at blive en del af Startup Boost. Her kan du møde Nina Thomasen Jensen, der står bag virksomheden Eden Outcast.

6. maj 2022
Anette Jorsal Foto: Lasse Lagoni

39-årig designer fra Kolding giver et markant modspil til nordisk design og vil gerne gøre op med Instagram-kulturen om at være trendy og smart. Hun har stor succes med sit firma Eden Outcast, hvor hun designer interiør og allerede sælger til en lang række lande.

Wow. Overraskelsen er total. For når man hører om en ny dansk designer inden for boliginteriør, tænker man lidt slavisk: Ny nordisk stil.

Men nej. Sådan er det slet ikke, når det gælder designer Nina Frederikke Thomasen Jensen. Hendes stil er langt fra ny nordisk stil og dansk design. Hendes brand Eden Outcast er hverken minimalistisk, enkelt, præget af træ eller farveneutral.

Her er ikke noget med ”Less is More”. Nej, Nina foretrækker ”More is More” og går klart ind for makismalisme frem for minimalisme.

Det er interiør med mange bløde former. Det er perlemor og farver. Det er glas, krystaller og keramik. Det er spejle, og det er reoler i metal og glas.

“Jeg vil gerne gøre lidt op med den nordiske stil. Det farveneutrale, træ og sort/hvide. Hvorfor skal dansk design tænkes ned i så snævre kasser?”

Nina Frederikke Thomasen, Eden Outcast

Modspil til Wegner
Nina Frederikke Thomasen Jensen har intet imod dansk design eller de danske møbelklassikere, men hun synes, de trænger til et modspil. Der må godt stå en stor markant vase med farver eller et par dramatiske, farvede krystallysestager på et klassisk Wegner spisebord i egetræ omgivet af Syverstole.

- Jeg vil gerne gøre lidt op med den nordiske stil. Det farveneutrale, træ og sort/hvide. Hvorfor skal dansk design tænkes ned i så snævre kasser? Jeg tror folk er ved at være trætte af den samme stil og gerne vil noget mere end Kähler-vaser og Royal Copenhagen. Der er behov for noget mere vildt, og vi vil gerne være et krydderi til dansk design, siger Nina Jensen, der kalder stilen i Eden Outcast for international.

Noget tyder på, at hun har set rigtigt. Kunderne køber i stor stil Ninas design. Omsætningen kom allerede det første år over en million, og den forventes fordoblet i år. 2021 begyndte med ansættelse af en sælger, og allerede midt i marts var flere af produkterne udsolgt. Eden Outcast sælges i Danmark, Norge, Schweiz, Holland, Belgien, Irland, Frankrig m.fl. Det sælges også fra egen webshop, og Eden Outcast er netop kommet ind hos den store svenske webshop Boozt. Tingene sælges i omkring 80 butikker i Danmark, primært interiørbutikker og bolighuse, men f.eks. også i Trapholts museumsbutik.

- I begyndelsen fik vi at vide i bolighusene, at designet var for vildt! Nu kan flere og flere møbelhuse godt se behovet og henvender sig til os, smiler Lars Jensen, gift med Nina, medejer af Eden Outcast og med på sidelinjen ift. logistik og lager. Ellers passer han sit job inden for it til modebranchen.

Det begyndte med tæpper fra Marokko
De har begge været inden for modebranchen i mange år, og deres veje krydsede hinanden hos B-Young i Kolding for 15 år siden. Et par år senere mødtes de i lufthavnen, blev kærester og senere gift. Bryllupsrejsen gik til Marokko, og her faldt de for de farverige berbertæpper vævet af stofrester. De købte nogle med hjem og fik dem hurtigt solgt.

 Da rejsen igen gik til Marokko, købte de så mange tæpper, at de måtte betale for ekstra bagage på hjemturen. Lidt for sjov tog de på Formland-messen og fik en stand i en hal, der var fyldt med nordisk design.

“Der stod vi med vores tæpper i pangfarver, og det gik megagodt.”

Nina Thomasen Jensen, Eden Outcast

- Der stod vi med vores tæpper i pangfarver, og det gik megagodt, fortæller Nina og smiler ved mindet

Hun har i mange år drømt om at blive selvstændig, men stoppede altid ved tanken om finansiering og setup. Hun var omvendt heller ikke overbevist om, at hun skulle tilbage til modebranchen efter sin første barselsorlov.

- Det var for hektisk og for overfladisk, og det handlede mere om at tjene penge, end om selve produktet, fortæller Nina.

Stolt over at være en bonderøv
Men da hun mærkede suset ved at stå på messen i Herning, vidste hun godt, hvad hun skulle. I lang tid havde hun i sin fritid tegnet interiør til boligen, og nu fik hun sat nogle af tingene i produktion.

- Jeg ville godt gå mod mainstream. Ikke at jeg er avanceret, for det er jeg slet ikke. I virkeligheden ser jeg mig selv som en bonderøv, og det er jeg faktisk lidt stolt over. Vi er i dag så forhippede på at være på Instagram på den rigtige måde og have mange følgere. At være foran, trendy og smarte. Vise, at vi er mødre på den rigtige måde. Den kultur vil jeg gerne gøre op med.

Hun vil samtidig gerne gøre op med masse- og overproduktion.

“Der kommer ikke lige en prisbasker til 199 kroner herfra. Der kommer kun det, som jeg har lyst til at fremstille, og jeg håber så, at kunden bliver knyttet til mit design og vil beholde det.”

Nina Thomasen Jensen, Eden Outcast

- Der kommer ikke lige en prisbasker til 199 kroner herfra. Der kommer kun det, som jeg har lyst til at fremstille, og jeg håber så, at kunden bliver knyttet til mit design og vil beholde det.

På den måde kan vi komme lidt væk fra køb-og-smid-vækkulturen.

I august 2017 fik hun de første syv interiørting hjem fra producenterne i Kina, og hun og Lars tog igen på Formland. Det blev på flere måder en succes.

- Det gik helt vildt. Vi fik masser af ordrer, og alle syv ting var med i Trendzonen, hvor trendguruen Anette Eckmann viste ting fra messen, som hun mente var trendsættende, fortæller Nina.

Indkøberne indvilgede ovenikøbet i at vente på produkterne, for de skulle først sættes i produktion. Et koncept, som Nina og Lars holder fast i.

- Vi vil ikke sætte 2000 ting i produktion mod forventet salg efterfølgende. Så risikerer du at skulle sælge det halve af varelageret for ingenting, hvis det nu ikke falder i smag, siger Nina.

Redningsplanke fra Business Kolding
Produktionen kræver imidlertid et ret stort likviditetsflow. Det er dels dyrt at udvikle nye produkter, dels skal Eden Outcast betale for varerne, når de begynder på produktionen i Kina, mens der går flere måneder, før pengene er hjemme fra kunderne. Det blev noget af en udfordring, da de i 2019 havde været på én af de største boligmesser i verden, Maison Et Objet i Paris.

- Vi var inviteret derned af den danske ambassade sammen med andre danske designprodukter og havde en lillebitte stand. Vi fik en masse ordrer, men da vi kom hjem, kunne vi alligevel ikke låne penge til at sætte produktionen i gang, fortæller Nina.

Alle banker sagde nej til trods for, at Eden Outcast havde ordrerne hjemme. Det blev Business Kolding, der lagde en redningsplanke ud.

“Vi havde fået en investering fra StartupBoost, men vi skulle også optage et lån. Vi fik nej i alle banker, men så kom Business Kolding med redningen.”

Nina Thomasen Jensen, Eden Outcast

- Vi havde fået en investering fra StartupBoost, men vi skulle også optage et lån. Vi fik nej i alle banker, men så kom Business Kolding med redningen. De fortalte om SMV’s Flexfunding, hvor de tilbyder lån via crowdfunding. Vi præsenterede vores firma og produkter, og så går en låneauktion i gang, hvor folk kan investere store eller små beløb, og meget hurtigt havde vi fået et lån, fortæller Nina.

Med investeringen fra StartupBoost fulgte også mulighed for en mentor, og Kim Hyldahl fra Mos Mosh blev Ninas mentor. Allerede ved første møde kunne hun se vigtigheden af sparring udefra:

- Han sidder oppe i helikopteren og ser på min forretning udefra, mens jeg sidder med hovedet langt nede i alting og har mange forskellige kasketter på. Han kunne få mig til at stoppe op og sætte fokus nye steder. Det var bare tydeligt, at man har brug for én at sparre med