Dansk Iværksætterforening er netop udkommet med en analyse, der tager temperaturen på de danske iværksættere.

27. januar 2023

2 ud af 3 forventer økonomisk fremgang
Iværksætteri er ikke altid en dans på roser. De sidste tre år med corona, nedlukning, krig og energikrise har påvirket iværksættervirksomhederne, så selv om 2 ud af 3 iværksættere forventer en økonomisk vækst i 2023, så er det lavt set i forhold til årene før 2020, og 15% af iværksætterne forventer da også en negativ udvikling i deres virksomheds økonomi.

35% af de virksomheder der forventer en økonomisk fremgang mener, at den kommer til at ligge mellem 0-20%, mens 17% forventer mellem 21-50% og de resterende 14% forventer mere end 50% stigning i virksomhedens økonomi.

Hvorfor blive iværksætter?
Iværksætterne vil først og fremmes være frie og uafhængige. Over 60% af dem der har svaret på undersøgelsen vægter friheden til at tilrettelægge indholdet i sit arbejde højest. Men vigtigt er også at være uafhængig af andre og friheden til at tilrettelægge rammerne omkring arbejdet.

Lige over 40% vil gerne forfølge en god forretningsidé eller opfindelse, mens 35% svarer, at de gerne vil gøre en forskel i verden.

Den grønne omstilling vægtes højt
Andelen af iværksættere der arbejder grønt er høj. Mere end 80% af iværksætterne, altså 4 ud af 5, har fokus på den grønne omstilling i deres virksomhed – dette skal dog forstås i bred forstand. Hver anden grøn iværksætter arbejder netop med bæredygtighed for at gør en forskel ud over virksomheden, mens en tredjedel gerne vil vær grøn rollemodel eller inspirere andre.

Kun 1 ud af 6 grønne iværksættere ser det som en mulighed at nå et større marked ved at arbejde med bæredygtighed og kun 15% af grønne iværksættere ser det som en mulighed at være mere profitabel ved at arbejde med bæredygtighed.

Iværksætterne er ikke længere i tvivl om, hvad der kan skabe flere grønne iværksættere: Det er flere klimabevidste kunder.

Du kan læse se hele iværksætteranalysen her:
Ivaerksaetteranalysen-2.pdf (d-i-f.dk)