En lang række virksomheder i Kolding Kommune vækster, fordi de er underleverandører til store spillere indenfor vind- og solenergi, og bidrager dermed til den grønne omstilling både nationalt og internationalt. Mød to af dem her:

30. juni 2023
Af Anette Jorsal

I Kolding Kommune bidrager en række virksomheder til den grønne omstilling ved at være underleverandører til blandt andet vindmølle- og solcelleproducenter, udvidelse af energinettet og meget mere. Tora A/S og Delpro A/S er to af de virksomheder, som har udsigt til stadig flere opgaver i forbindelse med den grønne omstilling.

Delpro skaber jobs i Vamdrup
Jakob Rath er direktør i Delpro A/S, som har hovedkontor i Vamdrup, men har også afdelinger i England, Polen og Holland. Delpro leverer elinstallationer til vindmølleindustrien – blandt andet til giganterne MHI Vestas og Siemens Gamesa - og det er væksten i dén sektor, der bla. har udviklet virksomheden, så den idag beskæftiger næsten 150 medarbejdere.

Tora har solceller på taget
Når solen skinner, er Jesper W. Jensen, direktør for maskinfabrikken Tora A/S, lidt ekstra glad. Solstrålerne betyder nemlig, at de solceller, der blev etableret på den nyeste produktionshal, sammen med en varmepumpe kan klare al energi til hallen, der dermed er energineutral.

Det ligger meget fint i forlængelse af, at en stor del af Toras produktion går til den grønne omstilling. Siden begyndelsen af 00’erne har Tora leveret til vindmølleindustrien, og i dag leverer maskinfabrikken metalemner til både vindmøller og solceller. Omkring 70 procent af produktionen hos Tora går til den grønne omstilling, heraf 60 procent til vindmøllebranchen.

Grøn omstilling driver væksten i Kolding Kommune
Danmark er ude i én af de største samfundsændringer i disse år. Vi skal stille om til mere grøn energi, samtidig med at udledningen af drivhusgasser skal reduceres markant.

I 2030 skal CO2-udledningen være reduceret med 70 procent i forhold til tallene i 1990. Det blev vedtaget med Klimaloven i 2020. EU har også en række mål for reduktion af drivhusgasser. Således skal reduktion af CO2 fra landbrug og transport være reduceret med 30 procent i 2030 i forhold til 2005.

Dansk Industri har vurderet, at det kræver 116.000 årsværk af ufaglærte og faglærte specialister for at nå målet med 70 procent mindre CO2 i 2030.

 

“I 2012-22 blev der ikke produceret så mange møller, men vi er til gengæld helt overbeviste om, at der er masser af ordrer i vindmøllebranchen, når vi kigger længere frem.”

Jesper W. Jensen, Tora A/S

Med 60 procent af produktionen, der går til vindmøller, kan man nemt blive lidt sårbar.
– Ja, det kan man, men vi kan hurtigt stille om til andre brancher, som vi også leverer til, og vi tror på, at vindmøllebranchen er der i mange år endnu. I 2012-22 blev der ikke produceret så mange møller, men vi er til gengæld helt overbeviste om, at der er masser af ordrer i vindmøllebranchen, når vi kigger længere frem, siger Jesper W. Jensen, der sammen med Jan Elsner, teknisk direktør, i 1995 etablerede Tora A/S, som i dag har 85 medarbejdere og ligger på Birkedam.

Grøn omstilling giver vind i sejlene hos Delpro

Den grønne omstilling har virkelig givet Delpro A/S vind i ryggen. På fem år er omsætningen næsten tredoblet fra 75 millioner kroner i 2016 til 200 millioner i 2021. De 200 medarbejdere arbejder med højspænding både i Danmark og i mange andre lande. Så snart de store vindmølleproducenter Vestas og Siemens/Gamesa sælger møller til lande rundt i verden, følger Delpros højspændings-specialister efter. I øjeblikket kobler medarbejdere fra Vamdrup strøm fra havvindmøller ved Taiwan til en transformatorstation.

“I øjeblikket er vi ved at gøre klar til store projekter i Portugal, Frankrig og USA, og hvis du ringer om et år, så er vi klar til at arbejde i flere lande.”

Jacob Rath, Delpro A/S

Delpro har afdelinger i Norge, England, Holland, Polen og Taiwan, og….
– I øjeblikket er vi ved at gøre klar til store projekter i Portugal, Frankrig og USA, og hvis du ringer om et år, så er vi klar til at arbejde i flere lande, siger Jacob Rath, direktør og den ene af to indehavere af Delpro A/S, der ligger i Vamdrup.

Delpro er en entreprenørvirksomhed, hvor de fleste er uddannet elektrikere og har specialiseret sig i højspænding. Hos Delpro er det en dyd ud af at nørde med højspænding.

– Hos mange af vores konkurrenter er højspænding en lille del af en stor butik. Vi har valgt at sige, at højspænding er en meget vigtig brik. Hos os er nørd et plusord, siger Jacob Rath. Lige nu må Delpro hente arbejdskraft fra udlandet til de mange opgaver i Danmark. Delpro løser blandt andet opgaver for Energinet og har lavet de ni substations, der forsyner Odense Letbane med strøm og har stået for al højspænding ifm. etablering af de store datacentre i Odense, Viborg og Fredericia.