60 selvstændige og ansatte i byggebranchen var i sidste uge samlet på Scandic Kolding, for at blive klogere på bæredygtigt byggeri – og på hvordan vi fremover få de grønne løsninger ud på byggepladserne.

12. november 2021

Der var lagt op til en spændende dag med forskellige oplæg. Den første på scenen var Elly Kjems Hove fra DI Byggeri, der, med udgangspunkt i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri, kunne fortælle om, hvordan vi kommer i mål. Danmark skal reducere sin CO2-udledning med 70 % i 2030 sammenlignet med 1990. For at nå i mål skal vi digitalisere og dele data, vi skal dokumentere og verificere samt innovere og prøve nyt – og fra 2023 skal børsnoterede virksomheder dokumentere, hvor grønne de er, i deres årsrapport. Du finder strategien på linket herunder.


Deltagerne kunne også møde Thomas Fænø Mondrup fra Green Building Council Denmark, der kunne fortælle om DGNB, en certificering til byggeriet, der er baseret på definitionen af bæredygtighed i henhold til FN’s Verdensmål. DGNB er et omfattende værktøj til at skabe ro, retningslinjer og overblik i en ofte kompleks byggeproces. Byggeriet evalueres ud fra seks hovedområder: Miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet, proceskvalitet og områdekvalitet. Vil du vide mere, kan du læse mere på linket herunder.


Der var også fokus på nogle af materialerne i et bæredygtigt byggeri, og her kunne Chi-Manh Tran, R&D Manager ved Saint-Gobain Weber fortælle om 3D-print i beton, om muligheder og udfordringer. 3D-printet beton minimerer affald, optimerer transporten og frigør ressourcer. Han viste også et eksempel på et 3D-printet hus. Roberto Nabonu, der er Associate Professor ved Syddansk Universitet kunne fortælle om forskningen bag betonen.

Kenny Holm fra Holdbar fortalte om, hvordan han rådgiver til at bruge mere træ i byggeriet – både synligt, men også som bærende konstruktioner. Til slut kunne Torben Gade, der er projektchef for Marina City i Kolding Kommune fortæller om kommunens bæredygtighedsstrategi og ambitioner samt om Marina City som en case med certificering, helt nye krav vedrørende udbud og grundsalg samt eksempler på innovative tiltage.

Vil du vide mere om bæredygtigt byggeri eller vores håndværkernetværk kan du kontakte Lise Daldorph hos Business Kolding.

FAKTA

National strategi for bæredygtigt byggeri. Strategien er en del af en tværgående indsats, og er delt op i fem indsatsområder:

  1. Mere klimavenligt byggeri og anlæg
  2. holdbare bygninger af høj kvalitet
  3. Ressourceeffektivt byggeri
  4. Energieffektive og sunde bygninger
  5. Digitalt understøttet byggeri