Man opgør ofte klimaaftryk i hvor mange CO2-ækvivalenter der udledes. Det gør man for at have en fælles måleenhed for klimagassernes forurening. Der er nemlig stor forskel på effekten af de tre primære klimagasser CO2, metan og lattergas. Aller Aqua kan fra denne uge deklarere CO2-akvivalenten på alle deres produkter.

3. december 2021

At Aller Aqua nu kan begynde dette, er resultatet af lang tids hårdt arbejde. Tilbage i januar 2021 meddelte de, at de ville deklarere CO2-ækvivalenten på deres produkter, og i august opnåede de verificering på deklarationen af Bureau Veritas, og er nu det første fiskefoderfirma i verden, der har deklareret CO2-ækvivalent på deres foder.

De fleste er efterhånden opmærksomme på den negative effekt CO2-udledningen har. Sir David Attenborough skulle for nyligt holde tale for COP26 Climate Summit deltagerne. Han startede talen med at fortælle, at tallet for verdens samlede CO2-udledning var det eneste tal der betød noget nu. CO2-udledning har en stor negativ effekt på global opvarmning, og den stigende udledning verden over viser med al tydelighed at en gennemgribende ændring i vores vaner er nødvendig.

“Vi vil sikre transparens omkring CO2-udledningen af vores produkter, og give vores kunder muligheden for at sammenligne CO2-udledningen af konkurrerende produkter.”

Henrik T. Halken, Aller Aqua

- Det har været vigtigt for os at gøre dette på den rigtige måde, og at få lavet en deklaration der skaber værdi for vores kunder, forklarer Henrik T. Halken (Group Vice President, CPO/CCO). Vi vil sikre transparens omkring CO2-udledningen af vores produkter, og give vores kunder muligheden for at sammenligne CO2-udledningen af konkurrerende produkter. Netop derfor arbejder vi med interessenter i akvakultursektoren for at få skabt en standardiseret mærkning. Og derfor har det været vigtigt for os at få vores deklaration og metode verificeret. Både mad og foder har allerede en mængde forskellige labels tilknyttet, og det er derfor vigtigt for os, at sikre at vores løsning skaber værdi ved at kunne bruges i bredest muligst forstand. Og så skal det selvfølgeligt være relevant for slut-kunden. Vi mener at vores beregnede CO2-ækvivalent kan alt dette.

- De verificerede CO2-tal er vores udgangspunkt, og sikrer vort fokus på udledning. Herfra kan vi begynde at tage beslutninger omkring vores råvarer. Foderets effektivitet og pris er vores prioritet, men hvis vi kan sænke CO2-udledningen i et foder uden at gå på kompromis med disse faktorer, så gør vi det. Vi tog det første skridt i denne proces, da vi udfasede brugen af Sydamerikansk soja på vores fabrikker i EU.

“Deklarationen af CO2-ækvivalenten er én måde, hvorpå vi kan være transparente, mens verificeringen validerer vores metoder og resultater.”

Henrik T. Halken, Aller Aqua

- Deklarationen af CO2-ækvivalenten er én måde, hvorpå vi kan være transparente, mens verificeringen validerer vores metoder og resultater. Slut-kunderne efterspørger i stigende grad transparens ift. den mad de køber. I værdikæden inden for akvakultur må vi gøre os klar til at imødekomme sådanne forespørgsler. Vi er stolte over at være first movers, og håber at kunne starte en dialog om effekten af produktionen i vores sektor.

Ideen til at deklarere CO2-ækvivalenten opstod ved at følge trends i andre fodersektorer, Aller Aquas ønske om at skabe transparens, samt at de vil være klar med udledningsdata, før deres kunder efterspørger det og har behov for det.
Vi har derfor taget nogle gevaldige skridt for at kunne deklarere CO2-ækvivalent i dag:

  1. De har udfaset deres indkøb af Sydamerikansk soja til deres europæiske fabrikker: Aller Aqua phases out soy from South America
  2. De meddelte, at de ville fastsætte CO2-ækvivalenten af deres foder og deklarere denne på deress produkter: 20210110_co2-maerkning-af-foder_aller-aqua_pressemeddelelse.pdf
  3. De opnåede verificering gennem Bureau Veritas: Aller Aqua verificeret i CO2-mærkning af produkter
  4. De kan nu deklarere CO2-ækvivalent på deres fabrikker i Danmark, Tyskland og Polen. Resten af deres fabrikker følger trop indenfor den nærmeste fremtid.

“Vi håber at starte en dialog om udledninger, og at skabe interesse for og yderligere kendskab til emnet både indenfor og udenfor akvakultursektoren.”

Henrik T. Halken, Aller Aqua

- Vi håber at starte en dialog om udledninger, og at skabe interesse for og yderligere kendskab til emnet både indenfor og udenfor akvakultursektoren, forklarer Henrik T. Halken. Vi ønsker at hjælpe med udvikling af sektoren I en fortsat bæredygtig retning. Vi ved, at bæredygtighed er langt mere komplekst end at vælge et foder med lav CO2-udledning. Det er derfor vigtigt, at vi i sektoren diskuterer rammerne for bæredygtighed, og de valg vi tager omkring foder, opdrætsmetoder og ikke mindst CO2-udledning.