Som iværksætter har du adgang til et stort udvalg af værktøjer og inspirationskilder.

Her har vi samlet nogle af dem - vælg de værktøjer der er relevante for dig og tilpas dem til din egen situation og virksomhed.

Tjekliste til opstart af virksomhed

Når du starter virksomhed, er der en række forhold, du skal være opmærksom på. Med Virksomhedsguidens tjekliste får du overblik over nogle af de ting, du bør tage stilling til i din opstart.

Vær opmærksom på, at punkterne i tjeklisten kan være mere eller mindre vigtige i forhold til den virksomhed, du vil starte. Desuden kan der være vigtige forhold for din virksomhed, som ikke optræder på listen.

Virksomhedsform

Erhvervsstyrelesen har oprettet en guide til valg af virksomhedsform. Den består af 3 spørgsmål, og kan evt. bruges som baggrund for en dybere dialog om virksomhedsformer med rådgiverne i Gratis Rådgivning

Forretningsmodel
I Business Model Canvas kan du lege med din forretningsmodel, altså hvordan du skal tjene penge. Det er et godt og overskueligt sted at starte. Se en kort film om Business Model Canvas her. Er det svært at forholde sig til, kan det ofte være nemmere at starte med Value Proposition Canvas, du kan se en kort film her.

Det kan også være en god mulighed at starte med nogle af de mange online værktøjer, der tager dig igennem alle de ting du bør have styr på. Prøv f.eks. Lean Business Planner (kræver login). 

Virksomhedsguiden har samlet 7 punkter som skal indgå i din forretningsmodel. 

Forretningsplan
Hvis du skal ud og skaffe ekstern kapital til din virksomhed, kan det være en fordel at udarbejde en forretningsplan (download word-skabelon). En forretningsplan er en beskrivelse af den virksomhed du vil etablere, og er en plan for, hvordan du vil drive og udvikle den. Planen vil bl.a. kunne samle trådene fra dine øvrige forbe­redelser og derved gøre din start af virksomheden meget mere overskuelig – både for dig og dine rådgivere.

Fra idé til virksomhed

Erhvervsstyrelsen har i samarbejde med Erhvervshusene udarbejdet en en guide, der giver gode råd til hvordan du kommer fra idé til virksomhed. 

Budgetter
Budgetskemaerne kan være med til at give dig et økonomisk overblik. Der er tale om et simple regneark, som kan give dig et fingerpeg om udgifter i forbindelse med etableringen, driften samt eventuelt behov for tilførsel af lån i et pengeinstitut.

Virksomhedsguiden kan du downloade skabeloner til etableringsbudget, driftsbudget og likviditetsbudget. 

Gameplan
En gameplan/handlingsplan kan være med til at skærpe visionen for din virksomhed, gøre dine mål overskuelige og fastlægge de(t) første skridt.

SKAT
Start-up med skat er SKATs hjælp til værksættere. Her finder du vejledninger til f.eks. registrering af virksomhed, oprettelse af NemKonto og indberetninger.

ØKONOMISTYRING
For mange er budgetter, skat, moms og økonomistyring noget af det der volder flest mentale kvaler. Heldigvis gør de teknologiske muligheder det hele tiden nemmere og nemmere. Du bør fra start bruge ét af de mange online systemer til økonomistyring, nogle af dem er endda gratis. Det kan eksempelvis være Dinero, Billys Billing, E-conomic eller et af de mange andre, du kan finde ved at søge på Google eller kontakte en revisor.

Bøger og videoer
Det fantastiske i dag er, at opskriften på at starte en succesfuld virksomhed er tilgængelig for alle. Du kan ”bare” sætte dig ind i emnet, følge anbefalingerne og så skal det nok gå. Vi ved godt, at det langt fra er så simpelt. Men ikke desto mindre, kan du overveje at kigge nærmere på: TEDtalks er inspirerende foredrag om fra verdens bedste eksperter og formidlere. Temaerne er ”idéer der er værd at sprede”.

Personlig performance
Tony Robbins og Mel Robbins

Effektiv opstart
Lean Startup