BlueKolding i finalen om to design-priser

Kronprins Frederik er med, når vinderne af de prestigefyldte Danish Design Awards mandag bliver kåret i Industriens Hus i København. Og det er BlueKolding også. Løsningen med opvarmning af de 83 ungdomsboliger i Design City med energien fra spildevand er nemlig med i finalen i hele to kategorier.

Sidste år var opvarmningen af bænkene på bybusterminalen med energien fra spildevand nomineret til en Danish Design Award. I år er videreudviklingen af konceptet, nemlig opvarmningen af de 83 ungdomsboliger i den karakteristiske orange bygning i Design City, med i opløbet om hele to priser. Løsningen har fået titlen Powered by You 2.0.

1200 huse kan opvarmes med spildevand
Så når vinderen i kategorierne Clean Solutions og Visionary Concepts bliver annonceret på scenen i Industriens Hus i København på mandag, vil BlueKoldings direktør, Per Holm og designeren af løsningen, Birkir Gudmondsson, nok sidde ekstra yderligt på stolene.

“Vi er selvfølgelig meget stolte over at være med blandt de allersidste i opløbet til en Danish Design Award ligesom sidste år, og denne gang endda i to kategorier. Men vi er allermest stolte af løsningen, som vi håber på at kunne udbrede endnu mere. Faktisk viser vores grove beregninger, at vi ville kunne opvarme 1200 almindelige huse om året med energien fra spildevand,” fortæller direktør Per Holm og tilføjer:

“Når det er sagt, så ville det da være fedt at vinde i én af kategorierne som en tydelig anerkendelse af både løsningen og af vores måde at tænke på.”

Så vidt vides først i verden
Selve løsningen er faktisk ganske simpel. Spildevand, der har en gennemsnitstemperatur på mellem 8 og 18 grader, løber gennem en varmeveksler på sin vej til renseanlægget. Her bliver varmen fra spildevandet vekslet til opvarmning af det fjernvarmevand, som så flyder over i ungdomsboligernes radiatorer.

Men selvom løsningen er simpel, er BlueKolding så vidt vides de første i verden, der på den måde udnytter energien i spildevandet til opvarmning af boliger.

En verden, hvor intet går til spilde
“Løsningen er et klokkeklart udtryk for vores ambition og måde at arbejde på. Vi tror på en verden, hvor intet går til spilde. Det er ikke længere nok at opfinde løsninger, der gør mindre skade på miljø og klima, end vi har gjort hidtil. Vi er simpelthen nødt til at hæve ambitionsniveauet og finde ud af, hvordan vi kan gøre mere gavn. Løsningen her er et godt eksempel, fordi vi ganske enkelt udnytter en ressource, som vi alligevel skal håndtere, til at skabe endnu mere værdi. Hvis vi nøjedes med at rense vandet, som vi altid har gjort, og lede det ud i Lillebælt, ville vi gøre mindre skade. Men ved at udnytte den energi, der er i vandet, gør vi også mere gavn,” forklarer BlueKoldings bestyrelsesformand, Knud Erik Langhoff (K).

Løsningen er én blandt mange, hvor BlueKolding udnytter både spildevandet, og processerne med at transportere og rense det, til at producere energi – både el og varme.

“Vi ser hele tiden på, hvordan vi kan optimere og udnytte det, der ellers går til spilde. Det gælder både økonomisk, miljø- og klimamæssigt og menneskeligt. Og vi samarbejder med alle, der har de samme ambitioner – f.eks. en designer som Birkir Gudmondsson, som fandt på den oprindelige løsning med at opvarme bænkene på bybusterminalen,” siger Per Holm.

For yderligere oplysninger kontakt gerne direktør Per Holm på 2925 1036 eller kommunikationsleder Tue Knudsen på 3089 7918.

 

Seneste nyheder

Træet er FSC-mærket, og snart er alu-listerne lavet af skrot og gamle øldåser. Bæredygtighed er ikke kun noget, der ligger på hylden i Lone Porsgaard Rasmussens firma, Dansk Varebilindretning. Det er også blevet en hjertesag, hvor hun prædiker om FN’s Verdensmål for mindre virksomheder, for de skal være en del af løsningen.

Hvordan kan man som campingplads melde sig ind i klimakampen, og gøre en forskel? Det spørgsmål var let nok at svare på for Christina og Martin Pedersen, der altid har haft havet og havmiljøet i hjertet – både som deres fælles interesse, men også som basis for deres erhverv.

I marts måned blev det besluttet, at virksomheder kan give deres medarbejdere et gavekort eller en oplevelsespakke til en værdi af op til 1.200 kr. – ganske skattefrit. Ordningen gælder hele 2021, altså med tilbagevirkende kraft fra 1. januar.